Det måtte bli Havspeil

Alle byggeprosjekter skal ha et navn. Bossekop brygge var nærliggende for dette. Vi er i Bossekop og det skal bygges helt i vannkanten. Men vi så noe ekstra her. Beliggenheten, utsikten, lyset og historiene fra stedet gjorde krav på noe mer.

I møte med stedet var havet og lyset fremtredende. Og aller best i kombinasjon. Grønnskjæret i havet når nordlyset lyser opp på klare kvelder i mørketida. Magien når bølgene slår i den blå timen i demring og skumring. Lysten som kommer når sola skinner 24 timer i døgnet. De ulike tider med sine lys, regnbuer og stormer som i samspill med havflata gir deg et kontinuerlig skiftende utsyn.

Da Havspeil ble lansert var det uvant, men det kjentes umiddelbart riktig. Vi dro tilbake til tomta og så ut over havet.  Ja, det måtte bli Havspeil!

Visualiseringer: www.skandivisual.com

Du fornemmer at her blir det fint å bo

Havspeil vil bestå av 120 boenheter når det er ferdig utbygd og blir som en ny bydel i Bossekop. Gjennom sin plassering helt nede ved havet og det flotte uteområdet får vi menneskets møte med naturen. Et bo-område som vil feste seg i folks bevissthet ved fornemmelsen av at her er det fint å bo.

Første byggetrinn vil bestå av 52 leiligheter fra 67 kvm til 91 kvadratmeter. Alle boenhetene får garasjeplass.

Stein Halvorsen Arkitekter AS vant arkitektkonkurransen og har tegnet boliger i en nåtidsarkitektur med moderne særpreg uten å være minimalistisk.

Deres valg av materialer og farger bringer varme inn i prosjektet.

Verte AS er engasjert for å skape et uteområdet som sammen med de naturgitte mulighetene skal forsterke bolysten helt nede ved havkanten på Havspeil.

Havspeil gir magi ved havet

Gjennom generasjoner har folk i Finnmark levd av havet, og lengtet etter havet. Havet har gjennom alle tider vært og er en viktig del av livsgrunnlaget for folk her oppe.

De evige bølger har gjennom uminnelige tider gitt en slags evighet og ro for mennesker i de fleste kulturer. Moderne mennesker lengter etter denne roen. Den som gir plass til refleksjoner og drømmer. Undersøkelser viser at folk som bor ved havet lever lenger, rett og slett fordi denne roen er helsebringende. For mange glir rastløsheten av dem i møte med havet.

HISTORIEN FØRES VIDERE

Jektefart, godsekspedisjon, ølutsalg og marked har i flere hundre år gitt  Bossekop og Nielsenbrygga en sentral plass i bevisstheten til finnmarkinger.

Nå skal historien føres videre og nye drømmer skal drømmes i et nytt og spennende leilighetsprosjekt som i årtier skal huse beboere som blir en del av den nye historien.

For utbyggerne er dette den store drivkraften. Å føre videre en tradisjon i fornyet versjon. Å stilne en lengsel etter havet hos fremtidens beboere. Med sin relasjon til stedet ønsker de å skape noe vi alle kan være stolte av.

Møblert landskap

Havspeil har en unik beliggenhet. Innerst i en lun  vik, i ly av Bossekopberget, får leilighetene en spektakulær utsikt over Altafjorden og mot fjellene i vest der det kjente Haldde rager høyest med sine 904 meter over havet.

Stein Halvorsen Arkitekter AS med sin arkitekt Magnus Eikrem Rynning-Tønnesen har i samarbeid med Habil utbygging AS klart å styrke denne fabelaktige rammen ved nærmest å møblere naturen med en bebyggelse som gir en omkransende ring rundt vika. Det hele blir bundet sammen av en gate som knytter alle boenhetene til et hele. Plasseringene gir samtlige leiligheter solrike balkonger med unik utsikt.

Det blir nåtidsarkitektur med et moderne særpreg, uten å være minimalistisk. En human materialbruk bringer varme til prosjektet.

Havspeil er vent mot  sydvest  og i ly av nordavinden. Et sol/skygge diagram som er laget bekrefter en god solgang. Bukta er perfekt møblert. Det blir Altas fineste boligprosjekt.

Fin miks gir muligheter for mange

De 120 leilighetene skal bygges i tre ulike strukturer. I en gjennomgående gate blir det flere mindre punkt-hus over fire etasjer med to leiligheter i hver etasje.

På kaia  blir det bygd fem to etasjers bygninger med leiligheter.  Leilighetene vil variere i størrelse fra 67 til 91 kvadratmeter.

Denne miksen av både bebyggelse og leiligheter gir mulighet for en bred sammensetning av innbyggere på Havspeil. Dette er et kvalitetsprosjekt som forener mange drømmer og behov, og som imøtekommer mange målgruppers ønsker.

Det blir felles garasjeplass og bod i parkeringskjeller for leilighetene i punkthusene. Det blir heis rett opp til leilighetene. Fire-mannsboligene har egen parkering på bakkeplan med carport til hver leilighet.

Havflata blir en del av uterommet

Havspeil ligger helt nede ved vannkanten. Og alle beboere skal oppleve denne nærheten uansett hvor i området de bor.

Ved å bygge kai og en utstikker med båtplass gjør utbyggerne havet og havflaten til en del av det spektakulære uterommet som skapes i den lune vika. Havflata skal bli en viktig del av uterommet både visuelt og fordi det kan brukes. Her kan du fiske eller bare kveldspromenere for å kjenne på havets lukter og høre lyden av de brummende bølgene. Med en unik lyssetting skal opplevelsen av havet og naturen forsterkes.

UTEROM FOR ALLE

Uterommet skal også gjøres attraktivt med to spesiallagede områder for lek, men der det også gis plass for sosiale aktiviteter.

EFFEKT-BELYSNING

Det blir effektfull utebelysning både ved innganger kai, gatetun og fellesområder. De ulike ledlysene vil gjøre at belysningen gir området en helt spesiell attraktivitet.

Forenkling av hverdagen er alle leiligheters mor

Det er hevet over enhver tvil at kjøp av leiligheter ofte er koblet sammen med ønsket om et enklere liv.

Nå som de fleste av oss har for mye av det meste er tiden blitt en av de viktigste knapphetsfaktorene for å få realisert andre mål og drømmer.

Et liv i en leilighet er et liv som frigjør tid gjennom at du slipper årlig vedlikehold, plenklipping, snømåking og alt det forefallende arbeidet som ofte knyttes til det å bo i egen enebolig. Frigjøring av tid og reduserte driftskostnader er to viktig grunner til å kjøpe leilighet. Så viktig at mange ynder å kalle denne forenklingen av hverdagen for «alle leiligheters mor»!

Sentral beliggenhet gjennom alle tider

Bossekop er den eldste bo- og markedsplassen i Alta. Med helleristninger kan det dokumenteres bosetting her mer enn 7000 år tilbake i tid.

Bossekop ble handelssted så tidlig som i 1789 etter at kongen i København  to år tidligere hadde bestemt at monopolhandelen i Finnmark skulle avskaffes. Da hadde monopolhandelen vært drevet siden 1681 av kongens eget handelskompani i det som het «Den Kongelige handel på Island, Færøene og Finnmarken».

Og det er på tomta etter skipsekspedisjonen som Didrik Nielsen AS etablerte i 1892, at Havspeil nå skal bygges. Her var det anløp av lokalbåter og frakteskuter, her ble det ølutsalg før det ble øl i butikkene. Og fortsatt er det sentralt:

  • 50 meter til buss
  • 500 meter til båthavn
  • 600 meter til butikker
  • 1000 meter til kafé
  • 1000 meter til City
  • 1500 meter til barneskole
  • 2000 meter til ungdomsskole
  • Nært flyplassen